NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Welke type houtsoorten bestaan er?

2 Minuten lezen
type houtsoorten

Er bestaan veel diverse houtsoorten in de wereld. Tegenwoordig is bijna alles in de wereld afkomstig van hout. Ook heeft iedere houtsoort zijn eigen eigenschappen. Ben je benieuwd  welke houtsoorten er bestaan, of wil je iets maken van hout zoals een houten terras? In dit artikel vertellen we je meer over welke houtsoorten er bestaan. 

Eikenhout

Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten die bestaan. Over het algemeen is eiken van zichzelf sterk en hard. Ook is een belangrijke eigenschap van eikenhout dat het niet snel rot en zorgt er voor dat het hout relatief duurzaam is. Eikenhout heeft veel nerftekeningen die erg zichtbaar zijn en ook lichte kleurschakeringen. Dit kan bijdragen aan een natuurlijke uitstralingen en zorgt er hierbij ook voor dat ieder meubel die gemaakt is van eikenhout uniek is. 

Beukenhout

Beuken is van zichzelf zeer hard en is zelfs een van de sterkste houtsoorten die er bestaan. Beukenhout is zowel gestoomd als ongestoomd te verkrijgen. Verder is deze houtsoort erg slijtvast en is hierdoor ook erg geschikt voor meubels die veel worden gebruikt zoals stoelen tafels. Beukenhout heeft heel weinig kleurschakeringen en noesten in de nerf, waardoor het kan zorgen voor vrij neutraal en consistent uiterlijk. 

Douglas Hout

Douglas hout is een houtsoort dat niet veel voorkomt onder meubelmakers. Douglas hout wordt gebruikt voor het maken van buiten meubilair zoals terras tafels en tuinbanken. Ook kan Douglas hout gebruikt worden voor het maken van kasten, bedden en opbergrekken. Verder wordt deze houtsoort ook vaak gekozen voor het maken van stelen en handgrepen. De houtsoort is niet zo duurzaam ten opzichte van andere houtsoorten maar is nog wel altijd duurzamer dan vurenhout. Dit komt doordat er meer haarsen in het kernhout zitten dan bij vuren.

Appelhout

Appelhout is een fruithout net zoals kersenhout, perenhout, pruimen. Hoewel appel een fruithout is, heeft het alleen de houtkleur die erg typisch is voor een fruithout soort. Appelhout wordt in de meubelindustrie ook niet veel gebruikt omdat de houtsoort niet goed kan drogen en omdat het hout veelal kruisdradig is. Appelhout wordt voornamelijk gebruikt door houtdraaiers en houtsnijders. 

Teakhout

Teak is een zeer harde houtsoort en is hiermee ook een van de sterkste houtsoorten. Teakhout wordt voornamelijk gehaald uit Aziatische gebieden. Verder heeft teakhout een grote nerv met relatief veel noesten en leveren hiermee een bijdrage aan de authenticiteit van het hout. Er zijn diverse kleuren voor teakhout maar zijn vaak lichtbruin of goudbruin van kleur. Echter is deze kleur ook afhankelijk van de afkomst van het teakhout.

Essenhout

Essenhout is een houtsoort die gemakkelijk is te bewerken en niet te zacht of te hard is. Essen is een van de meest buigzame houtsoorten die er bestaan in de wereld. Essenhout wordt veelvuldig toegepast in de turn industrie. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan rekstokken. Ook is Essenhout relatief bestand tegen insecten.

Gerelateerde berichten
Huis

Plissé hordeuren: wat zijn dat nou eigenlijk?

2 Minuten lezen
Een plissé hordeur, ook wel een plissé hor genoemd, is een type schuifdeur die steeds vaker in Nederlandse woonhuizen gebruikt. Deze stijlvolle…
Huis

Tips om jouw wooncomfort te verhogen

1 Minuten lezen
Je eigen huis is een plek om lekker tot rust te komen en een plek waar je je op je gemak moet…
Huis

Wat te doen met een lege kamer in huis?

2 Minuten lezen
Heb jij thuis een extra kamer waar je niks mee doet? Dat is ontzettende zonde. Heel veel mensen zouden dromen van een…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *