NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Verhuizen

Checklist uit huis gaan

2 Minuten lezen

Thuis wonen is lekker makkelijk. Er wordt voor je gekookt en misschien zelfs kleding gewassen, maar het heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Je hebt niet je eigen plekje waar je kan doen en laten wat je wilt. Je hoeft geen verantwoording af te leggen en rekening te houden met je ouders wanneer je laat thuis komt. Voor iedereen wordt het een ooit een keer tijd om uit huis te gaan. In 2018 was volgens het CBS het 23ste levensjaar het gemiddelde dat Nederlanders uit huis gaan. Er is een trend zichtbaar waarin is te zien dat jongeren steeds later uit huis gaan. Dit komt niet doordat jongeren watjes zijn en graag bij hun moeder blijven, maar dit ontstaat door een structureel probleem, namelijk een tekort aan betaalbare woonruimtes. Net als voor starters om een huis te kopen, wordt het voor studenten te duur om op kamers te gaan. Zodoende zijn studenten genoodzaakt om thuis te wonen en te sparen voor een woning. Het verhuizen moet dus nog even op zich laten wachten.

Een woning bemachtigd, wat nu?

Het is je eindelijk gelukt na jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning of om voldoende vermogen te sparen voor een koopwoning. Helaas ben je er dan nog lang niet. Je zult merken dat op jezelf wonen een stuk duurder is dan voorhand bedacht. Je vaste lasten zullen stijgen door kosten zoals eten en huur/hypotheek, maar daarnaast heb je een pak geld nodig voor incidentele uitgavens zoals een wasmachine en meubels. Veel spullen zoals meubels kun je voor weinig kopen bij een kringloopwinkel. Dat is misschien niet geheel naar jouw smaak, maar wel functioneel. Zo kun je rustig sparen voor unieke meubels of spulletjes dat past bij jou.

Huis verbouwen

Eenmaal gesetteld kun je kijken naar de grote aspecten van op jezelf wonen. Wat zou je graag anders willen in het huis? Wanneer je een huis hebt gekocht kun je kijken naar manieren om niet alleen de leefbaarheid te vergroten, maar ook meer waarde aan het huis te creëren. Creëer op de zolder meer ruimte door een dakkapel te laten plaatsen of maar zelfs een garage met oprit als daar genoeg ruimte voor is. Er zijn meerdere manieren om de waarde en leefbaarheid te vergroten. Het hoeft niet altijd even duur te zijn. Het huis schilderen of nieuwe planten in de tuin kunnen al verschil uitmaken.

Relevant voor wonen in 2020

Zoals eerder benoemd is de huizenmarkt niet ideaal in Nederland. Er is een tekort op de huizenmarkt en daardoor veranderen de kosten voor huizenkopers. Zo stijgt de gemeentebelasting met gemiddeld vier procent en de afvalstoffenheffing met zelfs acht procent (afhankelijk per gemeente). Maar er zijn ook pluspunten. De energieprijzen zijn de afgelopen jaren doen stijgen, maar daar komt verschil in. Door de verhoogde aftrek van energiebelasting gaan de meeste huishoudens minder betalen. Ook zal de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgebouwd wanneer het inkomen meer is dan 68.507 euro. Tot slot zijn er interessante subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van de woning. Duurzaam wonen was al een hot-topic in afgelopen jaren en dat zal alleen maar doen stijgen in de toekomst. Vanaf nu kunnen VvE’s ook subsidies aanvragen voor isolatiemateriaal.

Gerelateerde berichten
Verhuizen

Praktische cadeau-ideeën voor vrienden of familie die gaan verhuizen

2 Minuten lezen
De komst van de feestdagen is bijna altijd een stressvolle tijd van het jaar. Daarbij verhuizen maakt het nog gekker en chaotischer,…
Verhuizen

Leuk wonen checklist

2 Minuten lezen
Sta je op het punt om binnenkort te verhuizen? Dan zal je een drukke maar spannende periode tegemoet komen. Als je net…
Verhuizen

Efficiënt verhuizen met deze tips

1 Minuten lezen
In dit artikel worden een paar handige tips gegeven door verhuisbedrijf Rotterdam waardoor je veel efficiënter kan verhuizen. Een verhuizing kan voor…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *